tisdag 25 augusti 2009

Brukskänsla i vår by!

Hej på er!

Idag tänkte jag visa er lite bilder från vår by Tollered! Det är ett gammalt brukssamhälle ca 3 mil från Göteborg vid sjön Sävelången utmed E20 i Lerums kommun.

1833 grundades här Nääs fabriker (spinneri) där de flesta byborna arbetade i generationer ända tills i slutet av 1970-talet då tillverkningen lades ner. Än idag känner man brukskänslan då många av husen och miljöerna är bevarade.
Jag tycker det är jättemysigt att promenera omkring här bland de vackra gamla tegelhusen. (här finns oxå gott om röda trähus med vita knutar men de får ni se en annan gång:))

Det svarta gamla röret ledde vatten från sjön Torskabotten ner till spinneriet. Tindra tycker det är jättespännande att balansera på det (på de ställen där röret inte går så högt över marken förstås!) :)




Här är den öfvre fabriken, en av de äldsta fabriksbyggnaderna. Jag gillar det charmiga gamla tornet:) I andra änden av huset finns ett jättemysigt café (finns även lite loppis o presenter) som jag hoppas kunna visa er i ett senare inlägg.

Den här mojängen tycker jag påminner om en ubåt! Kan vara någon slags trycktank (gissade min sambo Peter).

Nere vid Sävelångens strand har det byggts kontor och hotell i de gamla fabriksbyggnaderna (här låg förresten Universeum innan det flyttade till Göteborg på 90-talet).


Hotellet som ligger alldeles vid stranden har en sån vacker fasad med alla sina fönster!



I Tollered ligger Sveriges minsta biograf med endast 24 platser! ( i huset nedan)Det är den enda biosalongen jag varit i som har kakelugn, hihi!


Nu ska jag ut och ta mig en promenad på byn (har börjat gå med stegräknare och vill komma upp i minst 15 000 steg om dagen. Rör på mig alldeles för lite..kanske för att det är så kul att sitta o blogga?? hmm ;))



Kikar in till er andra lite senare ikväll,



Kram Jenny

37 kommentarer:

Signe 1 sa...

Är jag först?:-) Kul att se bilder och höra lite history om er söta lilla by!!:-) Hoppas promenixen gick bra, själv blir det 'Män som hatar kvinnor' ikväll:-) Kraam Sofia

Anonym sa...

Vilka fina bilder du har tagit! Inte visste jag att Universeum låg där förut.. Coolt! Ha det så bra på promenaden.. Kram kram!
/Syster

Mjuka sa...

Vackert dokumenterat kära du!! ALlt är så vackert här hos oss!
kramis Malin

Fröken Tindra sa...

Hoppas promenaden gick bra! Men 15.000 steg om dagen?! Då får man väl gå i flera timmar om man inte har ett rörligt jobb?! =0) Jag har ett stillasittande jobb och tyckte det var svårt att komma upp i 10.000 steg då jag gick med min räknare. Men det är ju jag det... =0) Duktigt av dig att ha ett sånt mål! Jag skall kanske hänga på mig min igen...
Vad mysigt ni verkar ha det i Tollered. Har bara susat förbi på E20. Men jag har ju hunnit konstatera att det ser trevligt ut vid Nääs fabriker!
Stor kramis!!

Anonym sa...

jag har alltid tyckt det varit så fint där vid nääs,har åkt förbi där ånga gånger när vi åkt till göteborg,men har aldrig stannat där synd,själv bor jag i sanndarne som ligger i hälsingland

Tulipa sa...

Hej Jenny!
Vad kul med en historievandring!
Gillar såna gamla byggnader, här bor vi ju runt sådana också...

Biografen lät ju bara för mysig!!!
Tänk att se på bio om den varit tänd, (kakelugnen alltså).

Rice tycker jag också har mycket fint.
Handlade av dem något år till butiken, men man får ju begränsa sig. Tar man in andra märken får man utesluta något.
Sen gick inte Rice jättebra i lilla Knäred, så det märket fick stryka på foten!

Kram mariette

Hemmalycka sa...

Jättefint Jenny, man förstår att ni trivs där.
Kram Åsa

Helenas Hem -Om livet på landet sa...

Hej på dej Jenny! Åh vad det lät mysigt med den lilla biografen med kakelugn. :)

Hoppas att promenaden gick bra och LYCKA TILL till ditt mål på 15 000 steg om dagen.

Kram
/Helena

Marie sa...

Hej Jenny!

Fastän vi bodde i Göteborg under sex år så har jag aldrig varit ute vid Nääs fabriker, bara åkt förbi ute på E20. Men i Tollered har jag faktiskt varit, makens morbror bodde där ett tag för många, många år sedan.

Hoppas du fick en skön promenad!

Kram Marie

Kristall & Pynt sa...

Hej vännen!
Vad fina gamla tegelhus, härligt att gå omkring där.
Kram Sofia

Birgitta sa...

Hej Jenny!
Tack för den fina vinsten som kom idag. Alltid roligt att vinna.
Jag känner igen mej på bilderna du visar.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Mitt smultronställe sa...

Hej Jenny!!

Har varit där någon gång när jag va liten vet jag, känner nog igen mej lite..
Duktig du är med stegräknare och allt!!
Kanske skulle ta och skaffa mej en, har så dålig motivation just nu bara.. Det är nog bloggandet, det är för roligt helt enkelt..

Ha det bra, kram Camilla.

Therese sa...

Jag kom ihåg när exprimentum låg på Nääsfabriker, det var jätte roligt att få gå runt och kika och göra massa experiment. =D.

Ha en mysig promenix.
Kramis
Tezz

Lina sa...

Hej!
Oh, va spännade att få se lite bilder från din "by"! Vi har passerat många gånger, men aldrig varit där!

Ja, en annan skulle också behöva ta sig ut från bloggsoffan = )! Nästa vecka får jag göra slag i saken och ladda med bra musik i lurarna!

Loppis i morn?

Må så gott, kram, Lina

Vit som snö sa...

Vilka charmiga gamla miljöer! Förstår att man gärna strosar där!
Lustigt, jag tog precis på mej stegmätaren imorse! Sommaren har satt sina spår:-( För mycket av grillning o vin kanske...
I afton var jag o min syster ute med hennes hund o satte räknaren i fart! Tyvärr tror jag bloggande sätter sej lite runt midjan...
Lycka till med stegen!
Kram Cilla

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Åker ofta förbi det på vägen till gbg...så kul att få reda på lite mer fakta...ska nog ta o stanna till där nån gång..ser såå mysigt ut"!!!

kramelikram ♥

Susanne sa...

Hej..Ja här va det mysigt..Undrar varför jag inte varit där..Min bror med Familj bor ju numer i Floda...Och själv är jag ju oxå från Götet..Hm jag ibland ser man inte saker för dom ligger för nära..Tack för titten..Kram

Hagagård sa...

Godkväll i stugan!! Roligt med lite historia..
Cykel korgen gillade jag!! I morgon är jag bjuden på ett home party...Spännade men dyrt kan jag tänka.. Ha det bra kram/Helen

Smultronlycka sa...

Hej Jenny!
Vad fint det är i Tollered.
Vad kul att få se lite bilder och höra lite historia om orten!
Ser fram emot loppis bilderna ;)
Sköt om dig!
Kram kram

Huset vid ån sa...

Hej jenny! Vilka härliga gamla byggnader du visar...Och vad häftigt med en kakelugn bo en biosalong! Det var inte dåligt....Måste vara hög mysfaktor där inne! Må så gott! Kram Therese

Blåbärs och smultronstället sa...

Roligt att se lite från er bygd. Fina gamla tegelhus och häftigt med er lilla bio. Går ni dit ofta?
Vi har också kommit gång att gå ungefär varannan kväll jag och sambon. 6 km igår...stegräknaren får jag också ta fram nu när jag jobbar mer igen. Det blir några steg per dag och sedan en promenad...
Ha det gott!
Kramis Susanne

Malin sa...

hej hopp din hurtbulle, snygga foton på snygga miljöer. Jag är en tjockis och jag skulle ha varit än större om jag inte hade haft mitt extremt rörliga jobb. 15000 är lätt att komma upp i (fast utdraget på en hel dag) och det gör att jag hela tiden skjutit träningen på framtiden. FEL tänkt Malin ! Måste gå ner, måste få kondition och styrka igen. Har börjat rida igen och det är ett steg på vägen, kommer nog aldrig lyckas med pulver som Livet i Byn (-30 kg) men litegrann borde jag fixa. Ha det skönt i kväll, kram från bullen Malin

Malin sa...

vad roligt förresten att du visar upp bygden lite, ska ta några shots jag med och visa .

millandante sa...

Så kul att läsa! Som urgöteborgare är det kanske lite konstigt att jag inte varit i trakterna, inte ens på Nääs slott... men det är ju inte försent, och jag tyckte jag hörde ordet loppis... jag kommer!!
Kram

Maya sa...

Det där åker jag förbi var gång jag ska till systra mi i Vårgårda. Har aldrig stanant till där men får nog göra det någon gång.
Tack för dina ord på min sida vännen...

alegni sa...

vad fint det är i tollered!
o vad duktig du är som börjat promenera. det måste jag också, men det är så svårt att komma i gång. det vore mycket lättare om man hade något fint att titta på under promenaderna, men här är det bara tråkiga miljöer åt vilket håll man än går...
ha en fin onsdag, jenny!
kram
ingela

Anonym sa...

Vilken härlig by! Jag älskar såna slitna gamla industribyggnader som ingen brytt sig om på många år. Kul att de bevarats!
Kram Stina

Färjtorp sa...

Hej! Där har jag då aldrig varit kan jag säga. Göteborg har jag däremot besökt ....
Väldigt gamla byggnader verkar det iallafall vara. Det är nånting speciellt med dem.

Ha en bra dag idag!!!
Kram Johanna

vardagsvitt sa...

Hejsan Jenny
Vilka härliga bilder det är så vackert med gamla byggnader.
Kul att de är bevarade i andra former!
Kram Marith

StinasLoppis m.m sa...

Halloj ,fina bilder från Nääs är många år sen jag var där då hade dom en loppis på övervåningen vet ja ,tänk vad många människor som jobbade där förr Ha en fin dag Kramisar/stINa

rustik charm sa...

Vilka fina bilder du visar och kul med lite historia:)Har inte varit där så mycket, trots att man åker förbi där väldgt ofta på väg till svärföräldrarna:)

Ja det blir lätt så att när man väl hamnat framför alla underbara bloggar så blir man kvar:)

Hoppas du får en toppenbra dag.
Kram Kristina

Huset vid ån sa...

Hej svejs! Ja, visst är det mysigt med färska blommor...känns alltid lite "extra lyxigt"! Ha en bra dag! Kram Therese

Villa Carl Larsson sa...

Vilka vackra nostalgibilder, Jenny! Trevligt, precis så trevligt som det alltid är att kika in här hos dig :)

Själv håller jag just nu på att göra saft på alla bär som jag/vi plockat. Flera kg bär kokas nu till saft. Vi har redan fyllt en och en halv hink.. ca 15 liter med andra ord. Man skulle haft ett gäng fina flaskor från IKEA och skriva fina etiketter och ge bort :)

Jag har en sååå skön semester här uppe hos mamma och pappa. Ikväll ska vi äta surströmming. Underbart för en som gillar det, som jag ungefär hehe. Har du smakat det nån gång?

Kram Josefin

Lissboden sa...

Vad härligt att de bevarar de gamla fina byggnaderna och att de används på något sätt. Vilka härliga omgivningar att bo i.
Lycka till med motionerandet!
Kram/Maria

Fröken Fräken sa...

Åh! Jag bara älskar sådana där gamla tegelbyggnader! (något helt annat än mexitegel...) Vad är i de byggnaderna nu? Tänker främst på de övre bilderna, är något av husen omgjort till bostäder? Skulle kunna flytta in på momangen! ;-)
Dikten är skriven av Hjalmar Gullberg, så den kan jag inte ta åt mig äran av.

Anonym sa...

Är själv på väg ut på promenad men ska bara...ja du vet, har man satt sig vid datorn ja då är man liksom fast.
Vilken gulligt samhääle du kommer ifrån, kul med lite historia.

Kram Pernilla

http://frkerlandsson@blogger.com sa...

Jag googlade på Tollered.. och gamla hus och fick upp ditt gamla blogginlägg! Kul! :)

Kraam Izabell