lördag 29 maj 2010

Utgrävning o utmaning!

Gokväll i stugorna!

Måste bara visa er vad som uppenbarade sig när Peter tog bort det skadade golvet i hönshuset. Under en väldig massa skräp och sågspån (han har tömt många lass med skottkärran) fanns det här utrymmet med ett trägolv i ek i förvånansvärt bra skick! (hönshuset är byggt 1921 så det har legat länge). Vår grannfarbror Carl-Ivar som bott på vår gata i hela sitt liv (han är runt 80 år) var uppe och tittade och han kunde berätta att de haft grisar här förr! Höns fanns då oxå, de bodde ovanför "stian". I utrymmet till höger på bilden låg ett utedass! :)


Peter hittade en hög med gamla tidningar under allt sågspån! Bland annat det här numret av Folket i Bild från 1940! Man blir lite nyfiken på vem som lagt dem där och varför? (grisarna kanske var läskunniga,hihi!)




Nu till något helt annat, jag har nämligen fått en utmaning av min goa bloggvän Susanne/Mitt liv i Fare! Den går ut på att man ska ta första bästa bok, leta på sidan 15 och ta det sista ordet på den sidan. Man ska oxå Googla bland bilder och ta den första bilden som blir och lägga ut den på bloggen.

Jag valde den bok som låg närmast till hands, Gotländska sommarhus av Hans Rooth och Lage Stone. Den fick jag i present av min bror Johan för några år sedan när han varit på Gotland på semester. På sidan 15 var det bara bilder så jag får ta det sista ordet på sid 16 istället, det var September.


Den här boken kan jag förresten rekommendera, den är full av bilder på vackra gotländska hus! Växthuset här nedan hade jag inte tackat nej till:)



Så var det bilden man skulle googla efter (jag sökte på inredningsbilder). Det blev den här från Spira! Jag gillar deras vackra tyger och mönster:)



Jag skickar utmaningen vidare till en nyfunnen bloggvän nämligen goa Ia/Ias corner! Kika gärna in på hennes mysiga blogg! (Ia, kul om du antar utmaningen men det är inget måste:))


Idag har jag varit i trädgården o jobbat nästan hela dagen (hann med en tur till Blomsterlandet i Partille oxå, det var jag och halva Göteborg som var där. Affären var full av folk som skulle handla blommor! (kanske för att det är Mors Dag imorgon:))

Nu ikväll är det Melodifestivalen och ett glas vitt som gäller! Synd att Anna Bergendahl inte gick vidare, gillade hennes låt.

Ha en fortsatt trevlig helg kära vänner, ska försöka hinna kika in till er imorgon!


Kraam Jenny♥♥

27 kommentarer:

Susanne sa...

Hej,roligt att du ville ta emot utmaningen,,det kan ju som sagt va bli vad som helst..Boken är säkert jätte fin,,jag har aldrig varit på Gotland men det är en dröm..Så kul att hitta saker under annan bråte som blir så spännande och har en historia..Tidningen va ju kul :) När min sambo renoverade här 1999,,fann han gamla tidningar från sent 1800-tal..Hade jag bott här då hade jag sparat..
Nu önskar jag dig en fortsatt go helg,,imorgon hoppas vi på sol så vi kan fortsätta måla hus och fönster..Kram Susanne

Anette sa...

Hallå där! Det är alltid spännande att se vad som finns i gamla hus!! Hittade några gamla tidningar från 1950 på övervåningen i sommarstugan (Under ett golv som var ditlagt) Varför vet jag inte...kanske det blev varmt på golvet av tidningarna;))

Kul utmaning du har gjort=)
Ha det bra och hoppas att ni snart får nya höns!

Kraaaam fån Nettan

Mys och hemtrevnad sa...

Jag gillade hennes låt med...kramis semlan

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Spännande och få berättat för sig så, tur att ni har denna farbror som granne. Rolig utmaning, ser ut och vara en fin bok. Och googlebilderna var också fina.
Jag blev jätteglad att Tyskland vann, jag höll ju på deras Lena.
Ha en fin söndag
Kramar
AnnaMaria

Älskade pion sa...

Tänk vad man kan hitta i gammla hus,fränt. ;)Ha en riktigt skön söndag vännen. Kramar Ulrika

Huset vid ån sa...

Hej vännen!
Tänk vilka skatter som gömmer sig i gamla hus.
Det är lite spännande! Hoppas att solen skiner på dig o att du får en vacker dag. Månmga Kramar Therese

Lissboden sa...

Hej Jenny!
Prova gärna pajen, den var god. Potatissalladen ska jag också prova, den såg också så smaskig ut.
Nu ska vi emellertid åka iväg en vecka från Sverige och det är med blandade känslor eftersom det ska bli en fin vecka nu men det passade bäst just nu.
De gotländska vitkalkade husen är ju bara så fina.
Må så gott i veckan!
Kram från din bloggvän Maria

Fånga dagen sa...

Godmorgon kära Jenny!
Ja du det finns mycket dolt under ytan som man inte vet om, ganska häftigt tycker jag.
Du egentligen ville jag bara kika in och önska dig en skön dag eftersom det blir lite dåligt med bloggandet just nu.
Kram goa Jenny
Lena

Anneli sa...

Hejsan.

Mysigt med gamla hus, man vet aldrig vilka skatter som gömmer sig i väggar och golv.

Vilken rolig utmaning!
Annorlunda , men kul.

Önskar dig en bra dag, vi hörs
Kram Anneli.

Unknown sa...

Hej Jenny-vännen!
Jag antar gärna utmaningen!! Tack så jättemycket! Jag håller på nu, så inlägget är snart klart :)

Det där med gömda skatter det känner jag igen! Vi flyttade in i en 6 rumslägenhet ovanpå en gammal Icabutik när vi bodde i en liten liten by utanför Varberg. Ovanför hela lägenheten låg en enorm vind och där började vi röja lite. Min pappa hittade två st Allers från 1959! Och de var i jättefint skick, så jag har fortfarande kvar dem!
Och precis som du, undrar jag ibland, hur och varför hamnade de där??

Hoppas du har en underbar söndag! Själv fick jag frukost på sängen med nybakade scones av mannen och sonen! :) Mysigt!

Stora kramen!!

Handgjorda drömmar sa...

Vad häftigt att hitta alla dessa saker! Otroligt egentligen - kanske finns en "skatt" under vår källare - vem vet....

Tack snälla du för hälsningen hos mig! Blir så glad när jag ser att du varit inne o kikat!
Ha en riktigt fin söndag!
Kramar Marie

Unknown sa...

Gomorron!

Åh gud va spännande...sånt där faller verkligen mig i smaken. Jag som river i allt gammalt. ;-)

Här i Gammelbo har jag inte gjort så stora fynd än, men när vi rev väggen till utbyggnaden för att göra en dörr så hittade jag en liten tapetbit i sågspånet. Tapetbiten ser ut att vara betydligt äldre än huset så jag får nästan för mig att man återanvänt något material, vilket var vanligt förr.

I början på 90-talet flyttade jag till ett nybyggt hus i Norr Amsberg utanför Borlänge. För att få bygglov var vi tvungna att riva ett jättestort hus som stod på tomten för nära vägen.

I det huset fanns diverse godbitar som sängen jag har i mitt sovrum, vårt köksbord, pinnstolar, underbara textilier, leksandsstolar, 2 kakelugnar mm. Men det jag skulle komma till var att längst ned i torpargrunden hittade min svärfar världens gulligaste barnsko, definitivt från 1800-talet.

Arkeolog måste vara ett underbart yrke. =)

Ha det nu så mysigt i dag och hoppas det går bra med brorsans flytt!

Kraaaaaaaam

Fröken Tindra sa...

Vad spännande att hitta dolda utrymmen! Kanske låg tidningen där för att ni skulle få reda på när det är omgjort senast?! Så har faktiskt vi gjort på ett par ställen i vårt hus. Lite kul grej. Tycker iallafall vi... ;0)
Jag skulle nog inte ens våga mig i närheten av Blomsterlandet nu! Helt hopplöst mycket folk antar jag. Men jag skulle behöva för en av balkonglådorna var trasiga nu när jag skulle plantera.
Håller med dig, synd att Anna inte gick vidare. Den låten berörde mig starkt på något skumt sätt. Känner mig nästan gråtfärdig när jag hör den.
Ha en fortsatt skön dag!
Kramisar!

Hanna sa...

Spännande vad man kan hitta i gamla hus.
Kram
Hanna

Kristall & Pynt sa...

Hej vännen!
Intressant att få veta hur det var förr i tiden.
Nästa gång jag samlat ihop en loppis hög, lovar jag höra av mig till dig.
Ha det gott
Kram Sofia

Vit som snö sa...

Det är ju det som är spännande med gamla hus, man vet aldrig vad man hittar. Jättekul då när det finns grannar som kan berätta om historien bakom.
Mysig utmaning också. Säkerligen en fin bok för gotländska sommarhus, eller hus för den delen, är ju ofta såå charmiga!
Hoppas solen lyser över er idag!
Ha en fin kväll! Kram Cilla

Malin sa...

Hej Jenny!

Kul att det går frammåt med hönshuset. Alltid roligt att få höra lite från förr när man har flyttat in i ett gammalt hus.

Ha det så gott i veckan. Det ser ju ut att kunna bli lite sol till och med =)

Kram Malin

Louise sa...

Tack för tipset om boken! Roligt att hitta gamla fynd när man renoverar. jag tyckte också att det var synd att inte Anna kom vidare, gillade den låten! Tyvärr kan jag inte säga detsamma om vår egen låt ;(
Ha en fin vecka jenny!

Malin sa...

det var kanske en hint om att ni ska bli gresabönder nu, eller kanske inte förresten, har svårt att se mc-Peter gå med stövlarna i sörjan och tugga snus ( för det gör de nog de där bönderna?!) fin bok du har, gillar alla såna där coffeatablebooks, böcker är livet tycker jag fast jag är dålig på att läsa just nu, läser bara magasin istället för bra böcker. Har några bra på lut som kommer fram i sommar till semestern hoppas jag. Staketet blev ju riktigt bra förresten, vilket jobb du har gjort, pilligt att få det jämt kan jag tänka mig. Ha det gott, Malin

Birgitta sa...

Det är inte alls ovanligt att man lägger någon tidning eller annat när man bygger. Det har vi lagt under golvet här och om någon ska lägga om golvet kan de läsa när det gjordes. Vi hittade brev under golvet sedan omkring 1890-1900 och det var roligt att läsa dem. Vi la tillbaka dem och skrev ett litet tillägg bland dem. Vad duktig du varit som jobbat i trädgården så mycket och ditt staket blev så fint.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Unknown sa...

Kul utmaning och vilken utgrävning ni gör. Den tidningen måste du spara. Vad ska hända i hönshuset sedan? Tack för kommentaren om verandan, du är bara för snäll!
Kram Anna

Therese sa...

Tittar in å lämnar en kram, hoppas du haft en fin helg! Å så skoj att ni hittade grisarnas nattlektyr *fniss* Kram!

http://frkerlandsson@blogger.com sa...

Vad spännande och jaa man kan ju undra vem som lagt tidningarna där hehe:) Ja visst är det tråkigt att Sverige inte gick vidare:( Men jag tyckte iaf att Tyskland var en värdig vinnare:) Kram Izabell

[ c o y o t e ] sa...

Vad det är kul med äldre hus! Vi bodde med i ett för fem år sedan.. Byggt 1909.. Där fanns mycket historia.. åh, vad jag kan sakna det..

Vacker boken verkar vara..

Ha det fint!

♥Mia

Handgjorda drömmar sa...

Hej igen!
Vad roligt att du ville vara med i utlottningen - å tack för påminnelsen om missen.... :O)
Må så gott!
kram Marie

Nyanser av vitt sa...

Vilka fynd ni hittade. Ja tänk att grisar kan läsa du....
Kram

Lina ♥ C´est la vie sa...

Vad kul - Ia och jag har med funnit varandra. SÅ roligt det är med denna värld.
Ha en fin vecka!
Lina